BRUKSİZM TEDAVİSİ
Bruksizm kişilerin dişlerini birbirine bastırdığı ve sıktığı ya da gıcırdattığı durumları içine alan bir hastalıktır. Bruksizm, uykuda ya da uyanıkken görülebildiği gibi birincil bruksizm ve ikincil bruksizm olarak da iki başlık altında toplanır. Bruksizm tedavisi kişinin semptomlarına, hastalığın şiddetine ve altta yatan nedene göre çeşitlilik gösterir. Uzun vadede ciddi problemlere yol açabileceğinden bruksizmin tanınması ve uygun yöntemlerle tedavisinin planlanması önemlidir.
Bruksizm Nedir?
Bruksizm, çiğneme dışında dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması anlamına gelir. Sıklıkla uyku esnasında ortaya çıkarken, uyanık olunan zamanlarda da bruksizm görülebilir. Genellikle birçok insan, dişlerini sıktığının ya da gıcırdattığının farkında değildir. Diş gıcırdatma, dişlerin birbirine sürtmesi ve çiğneme hareketi yapılmasıdır. Diş sıkma ise dişlerin sıkıca bir arada tutulması ve ileri geri hareket olmadan kasların kasılı kalmasıdır. Gece ya da gündüz diş sıkma görülebilir. Uykuda görülen bruksizm ile uyanıkken görülen bruksizm arasında belli başlı farklılıklar bulunur. Bruksizm yüz ve çene ağrısına, çenede kasılmaya, sertleşmeye ve baş ağrılarına yol açabilir. Uzun vadede dişlerin gıcırdatılması çene eklemlerinde hareket kısıtlılığına, diş ve diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir. Diş doktoru tarafından planlanan tedavi, genellikle diş sıkma aparatı, ağız koruyucu veya atel kullanılmasını içerir. Amaç, dişlerde hasarın önüne geçmek ve bruksizme neden olan faktörleri ortadan kaldırmaktır. Bu faktörler arasında başlıca uyku apnesi, yoğun stres ve bazı ilaçlar vardır.
Uyurken Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?
Uykuda görülen bruksizm bir çeşit uyku bozukluğudur. Kişiler uyanıkken de bir takım belirtileri fark edebilir. Belirtiler arasında yüz ve çene ağrısı, çene hareketlerinde kısıtlılık ve çene sertliği, çene hareketlerinde tıklama veya patlama benzeri ses duyulması, künt baş ağrısı, dişlerde hasar ve aşınma, kırılmış ya da gömülmüş dolgular, çenede açılma kapanma hareketlerinden sorumlu eklemin (temporomandibuler eklem) hasarına bağlı kulak ağrıları vardır. Şiddetli ve devamlı ağrılar, ağrının kaynağının tespitini zorlaştırabilir. Uyku esnasında bruksizmi olan kişiler diş gıcırdatma ya da sıkma belirtilerini fark edemiyor olsa da yanlarındaki kişiler gıcırdatma sesini fark edebilir.
Uyanıkken Diş Sıkma Nedenleri Nelerdir?
Uyanıkken görülen bruksizm, bir uyku bozukluğu değildir ve uyku bruksizminden farklılık gösterir. Uyanıklık halinde görülen bruksizm, bilinçsiz bir alışkanlıktır. Genellikle uyanıkken görülen bruksizm diş gıcırdatmaya sebep olmaz; fakat diş sıkma ve çene eklem ve kaslarında gerilme şiddetlidir. Çene ve çevresinde ağrı, baş ağrısı ve sertlik sık rastlanan belirtiler arasındadır. Uyku ve uyanıklık bruksizminde ortak görülen özellik ikisinin de istemsiz olarak gerçekleşmesidir. Yoğun stres altında ve konsantrasyon halinde bruksizm riski yüksektir.